Olympos Olimpos
Olimpos, Olympos
Geçmişten bu güne kadar insanoğlunu takip eden, etkileyen, uğurlu sayıları belirleyen rakamlar vardır. Bunlar 3,7, 12 gibi rakamlardır. İşte bu yüzden 3,7 gibi rakamların belli bir hikayesi olduğu gibi 12 rakamının da belli bir hikayesi vardır. 12 rakamı için tarih incelenecek olursa dikkati şu çeker;12 havari, 12 Sahabe, 12 İmam, Göbekli tepede 12 tapınak, Hz. Nuh’un oğlundan Yakup peygambere kadar 12 baba olması ve Olimpos’ un 12 Tanrısı.
Olimpos’da Neler Oluyor?
Antik Yunan mitolojisine göre Olimpos dağında ne yaz ne de kış mevsimi görülür. Mevsim hep ilkbahardır. Tüm Tanrılar orada oturur. Bu Tanrıların sayısı 6 tanesi dişi ve 6 tanesi erkek olmak üzere 12 dir. Bu 12 Tanrının dışında Zeus, yeraltında yaşayan Hades bulunur. 13.Tanrı Dionysos (Şarap Tanrısı) dur. Dyonisos’ un katılması Olimpos dağının ve Tanrılarının sonunu getirmiştir. (13. Rakamının uğursuzluğu buradan gelir) Tanrıların Tanrısı, babası Zeus onların kralıdır. Olimpos’taki en görkemli saray Tanrı Zeus’undur. Gün doğumu zamanı önemlidir. Bu yüzden her gün doğumunda bütün Tanrılar Zeus’un sarayına gelirler bahçesinde toplanırlar. Bu sırada İlham periler(Musalar)inin şarkıları eşliğinde Kharites adlı bakire periler dans ederler. Tüm bunlar olurken Tanrılar, Nektar (Ambrosia) adlı ebedi gençlik sunan içkilerini içerler ve insanların kaderlerini belirlemek için akşama kadar Zeus’un sarayında çalışırlar. Bu çalışma akşam güneş batımına kadar sürer. Akşam olunca Tanrılar kendi saraylarına çekilirler. Çalışmalar sonunda insanlar için alınan kararlar Tanrıça İris ile Themis’e gönderilir ve onun üç kızı tarafından sarayın duvarlarına yazılır. Bu yazılan yazılar asla değişmez. İnsanların kaderlerini duvarlara yazan bu üç kızın adları Klotho, Lakhesis, Atropos’dur. Klotho en gencidir ve yaşam ipliğini çeker, yaşamının iyi olup olmayacağını belirler. Eğer çektiği ip siyahsa kötü, beyazsa iyi bir yaşamdır. Lakhesis insanın talihi için ipliği çeker, ne kadar talihli olacağını belirler. Atropos’un çektiği ip ise ömür biçer, ne kadar yaşayacağını belirler.
Tabii 12 Tanrı ölümsüz olmasına rağmen insansı özellikler de taşır. Yani evlenme, aldatma, acı çekme, korkma, öç alma, cinayet işleme, yaşlanmama, yalan söyleme, yeme-içme, çocuk doğurma gibi özellikleri olduğu için Olimpos bu 12 Tanrının çocukları için de yaşam alanıdır.
Tüm Tanrılar ve onların çocukları olan Tanrısallar birer olayı, kavramları temsil ederler. İnsanların açıklamak istedikleri her şeyi açıklarlar. Bu insanların daha fazla soru sormaya ve merak etmeğe (Felsefe yapmaya ) dolayısıyla tanrıların cevaplayamadığı noktaya gelinceye kadar devam eder.
Olimpos Nerede?
Adından da anlaşıldığı gibi Olimpos yani yüksek dağ aslında bir değil çoktur. Yani geçmişte aslında tüm yüksek dağlara Olimpos denilmekteydi. Anlaşılacağı gibi Uludağ, Hisar Dağ, Aladağ Olimpos sayılacağı gibi Mekadonya Tesalya Bölgesi arasındaki tüm yüksek dağları da Eski Yunanlılar Olimpos sayar. İşte bu yüzden de Olimpos’un bulunduğu yer de ona göre değişir.
Peki Bizim Olimpos Nerede?
Antalya’da Kemer ile Adrasan arasındadır. Çıralı köyüne 10 dakika yürüyüş mesafesindedir. Yani Antik Dönem adıyla söylenecek olunursa Likya bölgesinde iki vadi arasında 2375 M. yüksekliğindeki Tahtalı dağındadır. Yazının başında okuduğunuz gibi belli bir dağ değil Anadolu ve Ege bölgesindeki en yüksek dağların ortak adıdır. Akçay deresinin her iki yakasına kurulmuş olan bu antik kent korsanların istilalarıyla zamanla fakirleşmiş ancak Roma döneminde tekrar kalkınmıştır.
Olimpos dağının etekleri deniz kıyısında cennet görünümündedir. Caretta Caretta’lar için yaşamın başlangıcıdır. Sahil boyunca yumurtlama alanı olan bu bölge sit alanı içindedir. Yanartaş Dağının yakınındadır; Yanartaş’ dan %46 Hidrojen,%34 Metan gazı bileşimi bir gaz çıkar. Olimpos yakınında 230m. yükseklikde kayalık bir bölgede olan Yanartaş, antik dönemde Kimera (Chimaera) adlı kentte yeraltından çıkan kutsal ateşle anılır. Hikayede Antik Yunan Mitolojisinde Hipponus yanlışlıkla kardeşi Belleron’u öldürür ve Likya krallığına sürülür. Vicdan azabı içinde kıvranan Belleron, Olimpos Dağında bulunan Kimera adlı aslan, yılan, keçi başlı canavarla boğuşur. Bu üç başlı canavarı yener ve onu yerin 7 kat dibine gönderir böylece vicdan azabından kurtulur. Ama ağzından ateşler püsküren canavar yerin 7 kat dibinde de ateş püskürtmeğe devam eder.
Aslında bu bölge olduğu gibi Antik Yunan dönemi, Erken Hristiyan dönemi, Cenevizliler, Osmanlı dönemlerini kapsadığından oldukça fazla arkeolojik kalıntılar, Roma tapınağı, tapınaklar, bazilikalar, kiliseler, kaya mezarları vardır. Bu tapınaklardan biri de güneydeki bir tepede bulunan Akropol (Yukarı Şehir)de ve anıtsal mezardır. Oldukça sulak bir bölgedir; Dereleri ve ince kumlu uzun bir kumsalı vardır. Daha öneki satırlarda yazıldığı gibi kumsal boylu boyunca Sit alanı olarak ilan edildiğinden tesis inşası yerine ağaç evler ve ahşap bungalovlar bulunmaktadır. Bu yüzden gelen ziyaretçiler ahşap evlerde ya da bungalovlarda kalmaktadır.
Olimpos’ta Yapılacak Etkinlikler Nelerdir?
Romantik eşsiz bir güneş doğuşu olan bu bölge Rafting yapılacak, olta balıkçılığı yapılacak nehirlerle, tırmanılacak, trekking yapılacak dağ ve tepelerle doludur. Bölge bir antik kent bölgesi olduğundan denizaltında Antik Şehirler rahatlıkla görülecek, yat turlarının yapılacak, kaya mağaralarında yüzülüp macera yaşanacak bölgedir. Aynı zamanda Caretta Carettaların yumurtlama zamanı ya da yavruların yumurtadan çıkması sabah 06.00 gibi bir saatte gözlemlenir.